Czy mleko szkodzi? Alergia a nietolerancja

Poradnik medyczny
DIAGNOSTYKA GENETYCZNA
Czy mleko szkodzi? Alergia a nietolerancja

Fot. materiały prasowe

Wielu osobom dolega złe samopoczucie po spożyciu mleka bądź produktów mlecznych. Mimo uciążliwości, objawy często są bagatelizowane, co w przypadku alergii jak i nietolerancji może mieć poważne konsekwencje zdrowotne.

Alergia a nietolerancja

Alergie od nietolerancji odróżnia reakcja organizmu. W przypadku alergii, organizm walczy z alergenem za pomocą układu immunologicznego, produkując przeciwciała. Alergia objawia często wykwitami skórnymi. W przypadku nietolerancji pokarmowej do walki stają jedynie jelita, które nie mogą strawić dostarczanego im składnika pokarmowego, czego skutkiem jest biegunka, wymioty, wzdęcia, burczenie w brzuchu oraz nadmierna ilość gazów. Najpoważniejszym skutkiem spożywania mleka mimo alergii na jego składniki (kazeina, albumina, laktoglobulina) jest ryzyko wstrząsu anafilaktycznego, zagrażającego życiu. W przypadku nietolerancji mleka głównym problemem są dolegliwości żołądkowo-jelitowe oraz powikłania wynikające z nieprzyswajania wapnia, np. osteoporoza.

Nietolerancja mleka

Potocznie przyjęło się mówić o nietolerancji mleka. W rzeczywistości jednak organizm nie przyswaja jednego z jego składników – laktozy. Laktoza to cukier, który w jelitach jest rozkładany przez enzym o nazwie laktaza. Osoby z nietolerancją laktozy nie produkują enzymu laktazy, w wyniku czego ich organizm nie jest w stanie strawić i wchłonąć laktozy.

Typy nietolerancji

Istnieją trzy typy nietolerancji laktozy: nabyta, wrodzona oraz pierwotna. Nietolerancja nabyta, pojawia się zwykle jako skutek schorzeń żołądkowo-jelitowych (infekcje bakteryjne, wirusowe, celiakia, choroba Crohna) i ma charakter przejściowy. Nietolerancja wrodzona, jest zaburzeniem metabolicznym, występującym od momentu narodzin, lecz zdarza się niezwykle rzadko. Pierwotna nietolerancja występuje najczęściej, jest uwarunkowana genetycznie i polega na zaniku enzymu laktazy wraz z wiekiem. Większość ludzi w okresie niemowlęcym trawi laktozę, ze względu na przyjmowanie mleka matki. Po tym okresie tolerancja na składnik mleka spada, a jelita przestają produkować enzym, potrafiący go trawić. Szacuje się, że pierwotna nietolerancja laktozy objawia się u nawet 37% dorosłych. Ten typ nietolerancji można diagnozować również za pomocą badań genetycznych.

Genetyczna diagnostyka pierwotnej nietolerancji laktozy

Przy pomocy diagnostyki molekularnej można sprawdzić genetyczną skłonność do nietolerancji laktozy. W tym celu w specjalistycznych laboratoriach wykonuje się tzw. analizę polimorfizmów genu LCT (-13910 oraz -22018). W pozycjach -13910 oraz -22018 genu LCT mogą występować różne warianty genetyczne (polimorfizmy). W zależności od wykrytego polimorfizmu w pozycji -13910 oraz -22018 genu LCT, stwierdza się tolerancję bądź nietolerancję laktozy.

Więcej informacji: http://www.euroimmundna.pl/index.php/nietolerancja-mleka
Źródło: materiały prasowe, EUROIMMUN DNA, 2.02.2014

Ostatnia aktualizacja: 11 maja 2017
Strona stworzona:11 maja 2017
Autor:poradnik_medyczny